Merkezi Saat Sistemi


Merkezi saat sistemi; toplu taşıma sistemlerinde kullanılan saatlerin bir merkezden yönetilmesini sağlayan sistemlerdir. Bu sistemler elektronik sistemleri senkronize ederek çalışmasını sağlamaktadır. Merkezi saat sistemi temel amacı kurulduğu tesisteki tüm saatlerin düzenli olarak çalışmasını ve yaz kış saatlerinin uygulanmasını sağlamaktadır.

 

Günümüzde zaman kavramı eskiye nazaran daha çok önem teşkil etmektedir. İşyerlerinde ya da sanayide kullanılan makine ve cihazların çoğu teknolojiye bağlı olarak programlanabilmektedir. İnsanların bu konuda dikkatli olması ve sisteme uyum sağlaması oldukça önemlidir. Örnek vermek gerekirse raylı sistemlerde yapılabilecek en ufak bir zamanlama hatası geri dönüşü olmayacak problemlere yol açabilmektedir.

 

Hastanelerde görev yapan doktorlar için ya da diğer birçok sektörden saniyeler oldukça önemlidir. Bu nedenle önemli bir hale gelen zaman kavramını daha sistematik bir şekle getirebilmek adına Merkezi Saat Sunucuları tasarlanmıştır. Kısacası merkezi saat sistemleri binalarda yer alan lokal saatlerin tek bir merkezden yönetilmesini ve kontrol edilmesini sağlayan teknolojik sistemlerdir.

 

 

 

Merkezi Sistemleri Nasıl Çalışır?

Merkezi saat sistemleri uydudan alınan tek bir sinyal ile çalışmaktadır. Bu sistemler kendine bağlı olan tüm cihazları senkronize ederek yönetimin tek bir merkezden yapılmasını sağlamaktadır. Merkezi saat sistemleri ekipmanları; merkez saat, ikincil saatler ve GPS-DCF antenlerdir.

 

Bu sistemler uydudan alınan tek bir Merkezi sistemlerin nasıl çalıştığına bakacak olursak bu sistemler GPS tabanlı ana saat ile ona bağlı olarak çalışmasını sürdüren analog ve dijital saatlerden meydana gelmektedir.  Analog lokal saatteler çift ve tek taraflı olmak üzere iki modele sahiptirler. Bu saatler modelleri 30 cm ve 50 cm olmak üzere iki modele ayrılırlar.

 

Analog saatler 220 volt besleme ile çalışmaktadırlar. Master saat ile koordineli olarak çalışan lokal saatler master saat ile bağlantısı kesilmiş olsa bile bağlantı kurulumu tekrardan yapılana kadar kendi kendine çalışan saatlerdir.

 

Dijital lokal saatlere bakacak olursak bu saatlerde rakam boyutu 5 cm ve 10 cm olan iki model bulunmaktadır. Ayrıca bu saatlerin çift ve tek taraflı olmak üzere kendi aralarında alt sınıfları bulunmaktadır. Dijital lokal saatler ABS hammaddeden üretilmişlerdir. Bu sebeple dış etkenlere karşı oldukça dayanıklıdırlar. 220 volt besleme ile çalışan dijital saatler master saat ile de senkronize bir şekilde çalışmaktadır.

 

Dijital saatler GPS ile bağlantı kolaylığı sağlamaktadır. Bu saatlere Pc yardımı ile senkronizasyon yapılabilmektedir. Ayrıca bu saatler 99 adet lokal bağlantısına imkan tanımaktadır. Bu saatler programlanabilmektedir.  Ayrıca dört farklı alarm çıkışına sahip olan dijital saatlerin LCD grafik display sayesinde kullanım kolaylığı sağlamaktadır.

 

Bu saatler kendi başına çalışmalarını sağlayan stand alone moduna sahiptirler. Dijital saatler yedekli hotswap çalışma imkanına sahip olan saatlerdir. Bu saatlerde dünya saatleri için programlama ve gösterme imkanı bulunmaktadır. Ayrıca dijital saatlerde CCTV sistemleri için sinyal aktarım portu yer almaktadır.

 

Sosyal Medyada Paylaş :

Buralarda Paylaş :